Fotbal feminin. O nouă dimensiune

Impactul intrării Real Madrid FC în prima divizie feminină de fotbal (Primera Iberdrola) prin achiziționarea Plaza del CD Tacón-promovat recent la competiție – va presupune că fotbalul feminin evoluează într-o altă dimensiune. Cluburi precum FC Barcelona, Atletico Madrid, Athletic club de Bilbao, RCD Espanyol, Real Sociedad – brand nou campioni de la Copa de la Reina în acest sezon 2018/2019 – sau mitic Transportes Alcaine de Zaragoza, printre altele, s-au construit treptat poziția în care fotbalul feminin este astăzi, din ce în ce mai consolidată în sport. În plus, intrarea echipei albe în această competiție va crește până la niveluri care nu sunt încă cuantificabile impactul acestei competiții în domeniile social, economic sau sportiv.

Ar trebui să antrenăm o echipă de fotbal ca o echipă de băieți?

Ne întoarcem la sfârșitul deceniului anilor ’70 și începutul anilor’ 80, traversam podurile care legau cele două maluri ale vechiului râu Turia, în Valencia, în orice dimineață a zilei de duminică. Acolo ai putea observa numeroase meciuri de fotbal feminin care au fost jucate pe terenurile de fotbal de pe vechiul canal. Trotuarele podurilor erau populate de oameni care au văzut acele întâlniri cu interes. Întâlniri în jurul King sport… și da, despre sute de femei care o practică.

Este o realitate vizibilă că mai multe minute sunt deja oferite la televizor pentru fotbalul feminin în plus față de emisiunile de jocuri, mai mult spațiu în ziarele de hârtie, mai multe articole pe digital sau mai mult impact asupra rețelelor sociale, deși există încă un drum lung de parcurs. Crearea multor echipe de fotbal feminin în multe cartiere ale orașelor noastre a început deja. Competițiile din toate categoriile de fotbal de bază sunt din ce în ce mai frecvente în jurul fetelor, care cu sprijinul federațiilor, familiei și prietenilor se simt identificate cu acest sport.

Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este dacă acest” boom ” în fotbalul feminin va necesita o restructurare, actualizarea cunoștințelor și aplicarea de noi metode de lucru, astfel încât creșterea sportivă și personală a fetelor care își încep cariera în acest sport să fie în conformitate cu nevoile și așteptările lor; spun da.

Ar trebui să antrenăm o echipă de fotbal ca o echipă de băieți?

Întrebarea, departe de a vrea să creeze controverse de gen, trebuie să facă mai mult cu caracteristicile personale, biomecanice, fizice sau fiziologice ale femeilor decât cu talentul. De exemplu, în studiul de González Ponce, I. et al 2013 referitoare la relațiile existente în divizia a doua jucători din Liga Națională spaniolă, este de remarcat faptul că jucătorii percep că sarcina grup de coeziune și eficacitatea colectivă au un anumit impact asupra performanței în fotbal feminin echipe, astfel încât specifice strategii ar trebui să fie dezvoltate pentru a crește încrederea de jucători și de a stabili legături între ele, cu scopul de a optimiza performanța echipei.

Ainhoa Velasco Blanch, absolvent al Clic activității fizice și științelor sportive și absolvent al nutriției sportive, expune trei aspecte de luat în considerare în planificarea formării sportive pentru femei:

Sistemul hormonal al femeilor, care la fetele de la vârsta de 12 ani începe să devină evident.

O stabilitate centrală mai compromisă

O stabilitate centrală mai compromisăUn număr mai mic de fibre de tip II (rapid-glucolitice) cu un diametru mai mic decât bărbații.Pregătirea ar trebui să urmărească prin formare, nutriție și de control al stresului un echilibru hormonal care vor livra într-un corp sănătos și în cele mai bune condiții pentru performanță de acest sport de activitate, care va fi din ce în ce mai exigente. O atenție specială trebuie acordată grupelor de vârstă din categoriile juvenile și pentru sugari, unde schimbarea hormonală a fetelor este clar observabilă.

Sprijinul muscular feminin în zona pelviană este a priori mai mic decât la bărbați. Acest lucru, împreună cu faptul că femeile au o curbură lombară mai mare, face ca acest domeniu să fie fundamental ca zonă de sprijin și ca distribuție a eforturilor într-un sport precum fotbalul.Numărul mai mic de fibre de tip II determină scăderea capacității de contractare a fibrelor musculare. Va fi necesar să se elaboreze o formare specifică și o muncă de forță în acest scop, care să vizeze obținerea unei rate mai mari de contracție a fibrelor în acțiunile de “intensitate ridicată”, cum ar fi schimbările de direcție, sprinturile, accelerațiile, decelerațiile… acest lucru se întâmplă cu regularitate în acest sport.

Prin urmare, noua dimensiune a fotbalului feminin ajunge, de asemenea, la profesioniști care doresc să-și direcționeze activitatea spre acest sport. Formare nouă, expertiză, mai multă cercetare, tehnologie … pe scurt, va fi necesar un nou domeniu de lucru în care vor fi necesari specialiști în fotbal feminin în toate domeniile.Apariția fotbalului feminin este o realitate și noi, profesioniștii, trebuie să fim pregătiți și pregătiți să ne ocupăm de el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here